Rejtélyek és összeesküvés elméletek

Rejtélyek és összeesküvés elméletek a modernkori magyar és egyetemes történelemben címmel tartott lebilincselő előadást Dr. Barta Róbert egyetemi docens, a Debreceni Egyetem BTK Történelmi Intézetének igazgatója, volt pataki diák a Szenior Akadémia áprilisi előadásán.

Elméleti alapvetések, főbb fogalmak tisztázásával arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy történelmi eseményt az akkori döntéshozók fejével és szempontjai szerint is érdemes megvizsgálni, nem csupán a mai körülményeket figyelembe véve.

Két magyar és két egyetemes történelmi eseményen keresztül hozta közelebb a hallgatósághoz a rejtélyek és összeesküvés elméletek témakört.  Trianoni legendák és Ki bombázta Kassát?  példákban számos korábbi tanulmányainkból ismert tényre hivatkozott, és láttatott olyan összefüggéseket, amelyeket az általános veszteség narratíva miatt hajlamosak vagyunk elfeledni.

A világ felosztásai címmel a teheráni és a jaltai konferenciák tényszerű adatait és vélelmezett információit tárta fel. Rávilágított, hogy a háború frontvonalai nem úgy álltak 1945 februárjában mint, ahogy arról a zöld diplomáciai asztal mellett a három nagyhatalom képviselői döntöttek. Ebből vagy másból ered az amerikaiak szimpátiája az 56-os magyarok iránt? – tette fel a kérdést Barta Róbert. Az előadást a Kennedy-merénylet ismert és kevésbé ismert kulisszatitkaival zárta.

A Szenior Akadémia következő vendége Peremartoni Krisztina Jászai Mari-díjas színésznő lesz május 8-án.

Hír: Csatlósné Komáromi Katalin
Fotó: Tamás István