Tokaj-Hegyalja Egyetem

FENNTARTÓNK

A Tokaj-Hegyalja Egyetem fenntartójának neve: Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány.

A Kuratórium elnöke
Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke

A Kuratórium tagjai
Dr. Illés Tibor, az Illés és Társai Ügyvédi Iroda alapítója
Dr. Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke
Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona intézményvezetője
Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója

Alap dokumentum

2021. évi XXV. törvény a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítványról, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány
és a Tokaj-Hegyalja Egyetem részére történő vagyonjuttatásról LINK

Az felsőoktatási modellváltás hivatalos Facebook oldala  LINK

A felsőoktatási modellváltásról általában:  LINK

A KURATÓRIUM TAGJAI

Wáberer György

-a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke

Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke Sátoraljaújhelyen született 1956 november 1-jén. Nős, négy gyermek édesapja.

 A Sárospataki Református Kollégium és Gimnáziumban érettségizett, majd a győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerzett üzemmérnöki, a budapesti SZÁMOK-nál rendszerszervezői diplomát.

1994-ben privatizálta a csőd szélén álló Volán Tefu vállalatot, amelyet néhány év alatt konszolidált és sikeres nemzetközi fuvarozó társasággá fejlesztett. Az organikusan is stabilan növekedést akvizíciók sorozatával gyorsította. A cégeket Waberer’s márkanév alatt integrálta és a társaságot az évek során Európa harmadik legnagyobb közúti fuvarozójává fejlesztette. 2019-ben megalapította a Wáberer Medical Centert, amivel elsősorban a preventív gyógyító szemlélet elterjesztéséhez kíván hozzájárulni.

2005-től kezdve három cikluson keresztül töltötte be a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnöki, 2015 és 2018 között a közúti fuvarozás fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott tisztségét. 2018-ban 1 milliárd forint tőkével magánalapítványt hozott létre a hátrányos helyzetű fiatalok támogatására. 2020 és 2023 között  Tokaj-Zemplén Térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosként irányította a szűkebb pátriája felzárkóztatási kormányprogramjának megvalósítását.

Tevékenységét 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetéssel, az Ernst&Young „Merész vállalkozó díjjal” ismerte le. 2007-ben a Menedzser Szövetség „Az év menedzsere”, 2009-ben a Magyar Kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje elismeréssel tüntette ki, 2014-ben az EY „Az Év Üzletemberének” választotta.

DR. ILLÉS TIBOR

-az Illés és Társai Ügyvédi Iroda alapítója

1964. február 5-én született Zalaszentgróton. Két felnőtt gyermeke van.
 

Általános- és középiskoláit Balatonfüreden végezte. A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett doktori oklevelet 1988-ban „Excellenter – summa cum laude” minősítéssel. 1988. szeptemberétől volt ügyvédjelölt a Budapesti 21. sz. Ügyvédi Munkaközösségben. 1992-től 2000-ig egyéni ügyvédként dolgozott, majd 2000-től az Illés és Társai Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje.

Ügyvédi pályája mellett 1997-től kezdve számos részvénytársaság választotta meg felügyelőbizottsági- illetve igazgatósági tagjának. A PANNON-FLAX Nyrt-nél 1997-től először a Felügyelő Bizottság tagja, majd a 2001 és 2008 közötti időszakban a Felügyelő Bizottság elnöke, ezt követően pedig az Igazgatóság tagja egészen 2015-ig. A WABERER’S INTERNATIONAL Zrt.-nél 2007-től volt igazgatósági tag, mely tisztséget 2016-ig töltötte be. Ezzel párhuzamosan 2007 és 2017 között a ROYAL-SPED Zrt-nél szintén igazgatósági tag. 2010-től a WÁBERER HUNGÁRIA Biztosító Zrt-nél töltött be felügyelő bizottsági tisztséget egészen 2016-ig. A Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt-nél 2006-tól 2012-ig előbb az Igazgatóság, majd 2012-től 2018-ig a Felügyelő Bizottság tagjának választották. A BILK Logisztikai Nyrt-nél 2018 és 2020 között volt a felügyelő bizottság és az auditbizottság tagja. Jelenleg a High Yield Zrt. Igazgatóságának tagja 2019 óta, továbbá az Appeninn Nyrt. Igazgatótanácsának tagja, mely tisztséget 2022. április vége óta tölti be. Kuratóriumi tagként évek óta segíti a Waberer Alapítvány munkáját.

DR. MOLNÁR PÉTER

-a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke

Dr. Molnár Péter egyetemi docens, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja 1969. augusztus 25-én született Egerben. Nős, két gyermek apja. Felesége Bárdos Sarolta borász, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok tulajdonosa. 1987-ben érettségizett az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban. 1993-ban okleveles kertészmérnöki diplomát szerzett a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Karán. 1999-ben kapott PhD doktori címet a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlőtermesztési Tanszékén. 1999 óta a Magyar Tudományos Akadémia Kertészet- és Élelmiszertudományi Bizottságának köztestületi tagja.

1993 őszén a tarcali Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben gyakornokként, majd ezt követően Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlőtermesztési Tanszékén doktoranduszként dolgozott. 1997-ben Tokaj-Hegyaljára költözik és a tolcsvai Tokaj Oremus Kft.-nél szőlészként vállal munkát. 2000 óta a Patricius Borház Kft. ügyvezető igazgatója. 

Az oktatásba 1994-ben, mint doktorandusz kapcsolódott be a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlőtermesztési Tanszékén. 1997-ben és 1998-ban Nyíregyházán, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán szőlőtermesztést oktatott. 2005 és 2006 években a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskola felsőfokú vincellér képzésén tanította a szakmát Tokajban. 2019 óta vett részt az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Campusán a szőlész-borász alapképzésben (BSc) és a felsőfokú szakképzésben (FOSz) oktatóként és vizsgabizottsági tagként.

Szakmai közéleti és érdekképviseleti tevékenysége kapcsán 2008 és 2011 között a Tokaj Reneszánsz – Tokaji Nagy Borok Egyesületének elnöke volt. 2010 és 2014 között a Vindependent – Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetségének elnöke, jelenleg is elnökségi tagja. 2012 óta vezeti a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság Egyesületet. 2013-ban érdemelte ki a „A magyar borért” díj elismerést. 2013-tól a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa Igazgatóválasztmányának tagja, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségi tagja, a Tokaji Borvidék szőlészeti küldöttje. 2018 óta vezeti elnökként a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsát.

NAGY-BALÓ CSABA

-a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona intézményvezetője

Hamarosan…

SAUSKA KRISZTIÁN

-a Sauska Borászat alapítója

A Baranya megyei Sombereken született 1948-ban. Kamaszkorát Budapesten töltötte, a Piarista Gimnáziumban érettségizett. Amikor nem a palánknál gyakorolt, akkor a Középiskolai Matematikai Lapok feladatain agyalt. Végül mégsem kosaras, és nem is matematikus lett.

A hetvenes évek már az Egyesült Államokban találta, ahol párhuzamosan tanult és dolgozott. Mérnök lett, majd megalapította speciális fénycsöveket gyártó cégét, amely azóta is eredményesen működik.

A 80-as évektől gyakran látogatott haza, ahol megismerte második feleségét, Andreát. Közös álmuk, a tokaji családi borászat 1997-ben vált valósággá, amelyhez később a villányi birtok csatlakozott. Már a Piarista Gimnázium diákjaként is a matematika volt számára a kosárlabda egyetlen versenytársa. A borászathoz való hozzáállásából sem hiányzik a matematikai módszeresség és a mérnöki precizitás: a minőség felé vezető utat a munkafolyamatok tudatos szervezésében és az állandó tanulásban látja.

A George Washington díj kitüntetettje, a Quinnipiac University kuratóriumának tagja, aki missziójának tekinti Magyarország és az Egyesült Államok közötti üzleti felsőoktatási kapcsolatok élénkítését. Másfél évtizedes tevékenységének köszönhetően az egyetem külgazdasági tanszéke nyitott a közép európai országok, ezen belül Magyarország felé és számos csereprogram motorjává vált a Hungarian American Business Leaders Program (HABL), a Hungarians Beyond the Border Scholarship és a Foreign Lecture Series bevonásával.

Sauska Krisztián apai dédapja Rohonczy Gedeon (1852-1929) a Szabadelvű Párt országgyűlési képviselője, borosgazda, növénynemesítő, feltaláló, lótenyésztő és párbajhős. Három gyerek: Christian, Stefi és Miklós édesapja és hat unoka, Livi, Henry, Rozina, Christian, August és Giorgia büszke nagypapája. Szenvedélyes teniszjátékos, kedvenc boraihoz pedig nagy örömmel főz.