A Zempléni Múzsát mutatták be az Akadémiai KlubbanA Zempléni Múzsa társadalomtudományi és kulturális folyóirat bemutatása volt a témája a Teleki József Akadémiai Klub 2023. november 9-i programjának a Sárospataki Teológiai Akadémia Imatermében.

Prof. Dr. Bolvári-Takács Gábor alapító főszerkesztő a folyóirat indulását, küldetését bemutató rövid előadása keretében elmondta, hogy a periodika 2022-től a szőlészet-borászat, turizmus tematikával kibővülve a Tokaj-Hegyalja Egyetem nyomtatott tudományos folyóirataként jelenik meg. Elektronikusan is elérhető a https://zemplenimuzsa.hu/ címen. Ezt követően a főszerkesztő a két legutóbbi szám egy-egy szerzőjével beszélgetett.

Kovács Zsolt helytörténész, képzőművész, országgyűlési képviselő Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye címereinek készítéséről beszélt megjelent tanulmánya, kötete kapcsán. A volt pataki diák a történelmi érdeklődésében, rajzkészségében gyökerező heraldikai készsége kialakulásáról, a vármegye települési címereinek és pecsétnyomóinak készítésében elért eredményeiről, megjelent terjedelmes kötete szerkesztésének érdekességeiről tartott lebilincselő ismertetést.

Az est másik vendége Tusnády László professzor emeritus volt, aki „A függetlenség eposza” című török nyelven íródott költemény műfordítása és kapcsolódó bevezető tanulmánya kapcsán rendkívül mély tudással, színesen mutatta be Nazim Hikmetnek a török függetlenség kivívását éltető költeményét, annak keletkezési körülményeit, a költő hányatott életútját. A beszélgetésben kitért arra, hogy miért esett a választása erre a műre, műfordítása miként született meg, melyek a műfordítói munka kulisszatitkai.

A klubest a résztvevők kötetlen beszélgetésével zárult.

Hír: Dr. Dankó László
Fotó: Tamás István