Borturisztikai szakember, sommelier (SZAKIR. TK.)
A gasztronómiában jártas szakember képzése, aki fel van vértezve a vendéglátó termék- technológiai ismeretekkel, jártas a világ italkínálatában, önállóan össze tud állítani ital- és ételsorokat, véleményét tudományos alapokra támaszkodva tudja kinyilvánítani, önállóan tud étel és ital menedzsment feladatköröket ellátni, ételkritikusként is megállja helyét. Nagyon fontos, hogy olyan gazdasági ismeretanyagra építkezik a kurzus során a résztvevő, aki globális ismeretekkel rendelkezik a vendéglátás-felszolgálás-ital- és ételismeret-táplálkozástan-kulináris világ tekintetében. El tudja majd látni önállóan a beszerzési feladatokat, meg tudja szervezni a munkát a vendéglátásban, rendezvényt szervez, ellátja a F&B menedzseri teendőket.
A cél olyan termékspecifikus és gyakorlatorientált képzés, amelynek a fókuszában a széleskörű tudásanyag átadása a cél, hogy a résztevő komplex ismeretekkel rendelkezzen a gasztronómia specifikus területein, ne szegmentálódjon ital-, étel-, vendéglátás ismeretekre, hanem minden területen egyformán fel legyen tudással vértezve és az összefüggéseket, összefonódásokat átlássa, a folyamatot teljes egészében lássa és a későbbiekben tudja működtetni, a gyakorlatban adaptálni.
A szakirányú továbbképzés megnevezése:
Borturisztikai szakember, sommelier szakirányú továbbképzés
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
borturisztikai szakember, sommelier
angolul:
Wine-tourism expert, sommelier
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:
60
A szakirányú továbbképzés besorolása:
Képzési terület szerinti besorolása:
gazdasági
Bármely képzési területen alapképzésben szerzett oklevél.
Alapozó ismeretek: 9-12 kredit
Turisztikai alapismeretek; regionális menedzsment.
Szakmai törzsanyag és speciális szakismeretek: 36-45 kredit
Magyar szőlő- és borfajták, pezsgő, tokaji bor; nemzetközi trendek: Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország és az Új-világ borai; étel-ital párosítása, étlap-kialakítás; magyar borvidékek; a terroire fogalma; bormarketing; sommelier ismeretek, kóstolástechnika; vállalkozás menedzsment.
Választható ismeretek: 3-6 kredit
Fehér, vörös és rosé borok; borhibák és borbetegségek.
A szakdolgozat kreditértéke: 5 kredit
Dr. Guth László egyetemi docens
guth.laszlo@unithe.hu
További információ a
felveteli@unithe.hu e-mail címen,
vagy a
+36-47-513-000/2807, 2632 és 2898-as
telefonszámokon.