
Szőlészeti és Borászati Tanszék
Szőlész-borász
A felsőoktatási szakképzés célja olyan szőlész-borász szakemberek képzése, akik gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek a meg tanult ismereteket integráltan alkalmazni, előre nem látható helyzeteket is részben vagy teljesen megoldani.
Alkalmasak a szőlő termesztéstechnológiájának megtervezésére, az ökológiai és agrotechnikai tényezőkhöz való adaptálására, a termesztéstechnológiai munkaműveletek megszervezésére, végrehajtására, a végrehajtás irányítására, ellenőrzésére.
Jártasak a borászati műveletek alkalmazásában, olyan elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, mely alapján a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.
Képzés típusa
felsőoktatási szakképzés
Finanszírozási forma
önköltséges
Képzési forma
levelező
Költségtérítés összege
220.000 Ft/félév
Képzési idő
4 félév
Képzés nyelve
Magyar
A képzés megnevezése:
szőlész-borász felsőoktatási szakképzés
A képzettség oklevélben szereplő megnevezése:
felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens
angolul: Viticulture and Enology Engineer Assistant
A képzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:
120 kredit
A képzés besorolása:
Képzési terület szerinti besorolása:
agrár
Érettségi
– A szakképzés orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék).
– Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra. Részidős képzésben az összefüggő gyakorlat időtartama három hét.
– A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.
Szőlész-Borász felsőoktatási szakképzés mintatanterve levelező tagozat 2022 | ||||||||
Órák száma | ||||||||
Tantárgykód | Tantárgy | Kredit | Követelmény | ea | gy | Félév | Típus | Előkövetelmény |
Közös kompetencia modul | ||||||||
Teljesítendő minimális kredit: 12 | ||||||||
THE_00034_L_3_K | Emberi erőforrás gazdálkodás | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 1 | kötelező | |
THE_00059_L_3_G | Kommunikációs ismeretek | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 2 | kötelező | |
THE_00085_L_3_G | Szakmai idegen nyelv | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 1 | kötelező | |
THE_00545_L_3_G | Gazdasági informatika | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 3 | kötelező | |
Képzési terület szerinti közös modul | ||||||||
Teljesítendő minimális kredit: 21 | ||||||||
THE_00060_L_5_G | Közgazdaságtani, módszertani és üzleti alapozó ismeretek: mikroökonómia, makroökonómia | 5 | gyakorlati jegy | 10 | 10 | 1 | kötelező | |
THE_00104_L_3_K | Vállalatgazdaságtan | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 1 | kötelező | |
THE_00096_L_3_G | Társadalmi és közéleti ismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 3 | kötelező | |
THE_00098_L_3_G | Természettudományi alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 5 | 5 | 1 | kötelező | |
THE_00199_L_3_G | Munkavédelem | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 2 | kötelező | |
THE_00180_L_3_K | K+F+I alapismeretek | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 2 | kötelező | |
THE_00475_L_3_G | Élelmiszeripari és minőségbiztosítási alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 3 | kötelező | |
Szakképzési modul | ||||||||
Teljesítendő minimális kredit: 57 | ||||||||
THE_00091_L_5_K | Szőlőfajta ismeret és használat | 5 | kollokvium | 10 | 10 | 1 | kötelező | |
THE_00075_L_3_G | Precízisó mezőgazdasái ismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 5 | 5 | 1 | kötelező | |
THE_00029_L_3_G | Borok érzékszervi vizsgálata | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 1 | kötelező | |
THE_00240_L_3_G | Tokaji bor és gasztronómiai alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 2 | kötelező | |
THE_00235_L_5_K | Szőlőtermesztés technológiája I. | 5 | kollokvium | 20 | 0 | 2 | kötelező | THE_00098_L_3_G |
THE_00151_L_3_K | Borászati marketing, borpiaci ismeretek, borfogyasztási szokások | 3 | gyakorlati jegy | 10 | 0 | 2 | kötelező | |
THE_00152_L_5_K | Borászati rendszerek I. | 5 | kollokvium | 10 | 10 | 2 | kötelező | THE_00098_L_3_G |
THE_00476_L_5_K | Szőlőtermesztés technológiája II. | 5 | kollokvium | 10 | 10 | 3 | kötelező | THE_00235_L_5_K |
THE_00477_L_5_K | Borászati rendszerek II. | 5 | kollokvium | 10 | 10 | 3 | kötelező | THE_00152_L_5_K |
THE_00478_L_3_K | Szőlő- és bor ágazati jogi szabályozás, eredetvédelem | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 3 | kötelező | |
THE_00479_L_3_K | A szőlő kórtana és növényvédelme | 3 | kollokvium | 0 | 10 | 3 | kötelező | |
THE_00099_L_3_G | Térségünk kulturális és környezeti öröksége | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 1 | kötelező | |
THE_00137_L_3_K | A nemesrothadás folyamata és biológiája | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 2 | kötelező | |
THE_00062_L_3_K | Kulináris geográfia, Európa és Magyarország borvidékei | 3 | kollokvium | 10 | 0 | 3 | kötelező | |
THE_00027_L_3_G | Bor és sommelier alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | 3 | kötelező | |
Szakmai gyakorlat: 30 kredit | ||||||||
THE_00045_L_0_A | Gazdasági gyakorlat I. | 0 | gyakorlati jegy | 16 óra | 1 | kötelező | ||
THE_00167_L_0_A | Gazdasági gyakorlat II. | 0 | gyakorlati jegy | 16 óra | 2 | kötelező | ||
THE_00480_L_0_G | Gazdasági gyakorlat III. | 0 | gyakorlati jegy | 16 óra | 3 | kötelező | ||
THE_00205_L_0_A | Nyári gyakorlat | 0 | gyakorlati jegy | 40 óra | 2 | kötelező | ||
THE_00314_L_30_G | Összefüggő szakmai gyakorlat | 30 | gyakorlati jegy | 240 óra | 4 | kötelező | minden tárgy teljesítése |
Dr. Kiss István
kiss.istvan@unithe.hu
További információ a
felveteli@unithe.hu e-mail címen,
vagy a
+36-47-513-000/2807, 2605 és 2898-as
telefonszámokon.