A THE Közép-Európa Tanulmányok Kutatási Programjának könyvbemutatója Kassán

2024.május 10-én a kassai Magyar Jelenlét Házában tartották Máté László ottani pedagógus, közíró legutóbbi kötetének bemutatóját. A „Tiszta beszéd” című tanulmány-esszé gyűjtemény a Közép-Európa Tanulmányok Kutatási Program induló Báthory téka sorozatában, a Minoritates alsorozat első köteteként jelent meg. 

A termet zsúfolásig megtöltött hallgatóságot Kovács Ágnes igazgatónő köszöntötte, aki bevezetője után felolvasta Rudolf Schuster korábbi szlovák államfő tökéletes magyarsággal megfogalmazott gratuláló levelét, melyet barátjához, Máté Lászlóhoz intézett a jeles alkalomból. 

Ezt követően Pusztay János prof. emeritus szólt a projekt indulásáról és a kisebbségi anyanyelv megőrzésének fontosságáról, de a magas szintű kétnyelvűség szükségességéről is. 

Végül Máté László vette át a szót, aki köszönetét fejezte ki könyve villámgyors és nem remélt megjelentetéséért, majd idézetekkel, visszaemlékezésekkel tarkítva szemelgetett írásaiból. Megható epizódként megköszönte a jelenlévő szlovák vejének, hogy kisunokájuk - a kétnyelvűség jegyében - ősztől a Márai Sándor nevét viselő magyar iskolába fog járni. 

A hozzászólásokat követően a családias eseményt dedikálás, fogadás és kötetlen beszélgetés zárta. 

 Hír: Egey Emese
Fotó: Bordás István