
Turizmus-vendéglátás Tanszék
Örökségturizmus
Az örökségturizmus gazdaságtudományi képzési területhez tartozó levelező munkarendű, 3 féléves továbbképzési szak integrált ismereteket kínál az örökségek védelme, gazdasági hasznosítása, üzemeltetése, valamint a turizmus szakterületek iránt érdeklődőknek. A képzés számos területen lehet hasznosítható: akik számára jelenlegi munkahelyükön vagy a jövőben fontos az örökségértékek megőrzése és gazdasági-turisztikai hasznosítása, akik szeretnének összetett rendszerében jól hasznosítható, piacképes, integrált és versenyképes tudást elsajátítani, és a megszerzett kompetenciákkal a kulturális, természeti és szellemi örökségvédelem és -hasznosítás, az örökségturizmus és a kulturális turizmus területén, ezek közkinccsé tételében akár vezetői szinten részt venni. A képzés lehetőséget biztosít a hallgatók számára, hogy az örökségturisztikai helyszínek (várak, kastélyok, múzeumok, egyházi helyszínek, látogatóközpontok, világörökségi és természeti, szellemi örökségek) életébe, működtetésébe betekintést nyerjenek. A képzés támogatja azokat a fejlesztési, rekonstrukciós projekteket, amelyek a magyarországi kulturális, természeti, szellemi örökségek megújításához és fenntartható hasznosításához kapcsolódnak.
Képzés típusa
szakirányú továbbképzés
Finanszírozási forma
Önköltséges
Képzési forma
levelező
Költségtérítés összege
180.000 Ft/félév
Képzési idő
3 félév
Képzés nyelve
Magyar
A szakirányú továbbképzés megnevezése:
örökségturizmus szakirányú továbbképzés
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
örökségturizmus specialista, örökségturizmus szakközgazdász
angolul: advanced training in heritage tourism
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:
90 kredit
A szakirányú továbbképzés besorolása:
Képzési terület szerinti besorolása: gazdasági
Minimum főiskolai szintű végzettség vagy bármely tudományterületen szerzett BA/BSc szintű végzettség.
Általános társadalomtudományi-jogi ismeretkör: 17 kredit
Pénzügyi, gazdálkodási ismeretkör: 14 kredit
Turizmus-vendéglátás, marketing, menedzsment ismeretkör: 36 kredit
Informatikai ismeretkör: 9 kredit
Gazdaságföldrajz ismeretkör: 5 kredit
1. félév | 2. félév | 3. félév | |||||||||||
Tantárgy | Előkövetelmény | ea | gy | kr | si | ea | gy | kr | köv | ea | gy | kr | köv |
Általános Társadalomtudományi-jogi ismeretkör | 10 | 10 | 6 | 30 | 0 | 8 | 10 | 0 | 3 | ||||
Örökségértékek és védelmük | 10 | 0 | 3 | K | |||||||||
Örökségturizmus és kultúra | 10 | 0 | 3 | K | |||||||||
A kulturális örökség jogi szabályozása | 20 | 0 | 5 | K | |||||||||
Vállalati kommunikáció | 0 | 10 | 3 | GY | |||||||||
Térségünk kulturális és környezeti öröksége | 10 | 0 | 3 | GY | |||||||||
Pénzügyi, gazdálkodási ismeretkör | 10 | 10 | 5 | 20 | 20 | 10 | |||||||
Pénzügytan | 10 | 10 | 5 | K | |||||||||
Számviteli ismeretek | 10 | 10 | 5 | K | |||||||||
Örökséglétesítmények üzemeltetése | 10 | 10 | 5 | GY | |||||||||
szakmát megalapozó szakmai tudományterületek | 0 | 40 | 10 | 0 | 60 | 15 | 10 | 30 | 11 | ||||
Attrakció és látogató menedzsment | 0 | 20 | 5 | GY | |||||||||
Örökségturisztikai termékek fejlesztése | 0 | 20 | 5 | gy | |||||||||
Vallási turizmus | 10 | 0 | 3 | K | |||||||||
Gasztronómia és italismeret | 0 | 20 | 5 | GY | |||||||||
Kulturális fesztiválok menedzselése | 0 | 10 | 3 | GY | |||||||||
Falusi-és agro turizmus | 0 | 20 | 5 | GY | |||||||||
Vendéglátás menedzsment | 0 | 20 | 5 | GY | |||||||||
Örökségturisztikai esettanulmányok | 0 | 20 | 5 | GY | |||||||||
Informatikai ismeretkör | 10 | 10 | 5 | 0 | 20 | 5 | |||||||
E- marketing | 0 | 20 | 5 | GY | |||||||||
Interaktív múzeumpedagógia | 10 | 10 | 5 | K | |||||||||
Gazdaságfüldrajz ismeretkör | 10 | 0 | 3 | ||||||||||
Gazdaságföldrajz | 10 | 0 | 3 | K | |||||||||
Szakdolgozat készítés | 0 | 30 | 9 | ||||||||||
Szakdolgozati portfólió | 0 | 30 | 9 | GY | |||||||||
Összesen | 40 | 70 | 29 | 50 | 80 | 33 | 20 | 80 | 28 |
Dr. habil. Remenyik Bulcsú PhD.
+36-30-4520-961
remenyik.bulcsu@unithe.hu
További információ a
felveteli@unithe.hu e-mail címen,
vagy a
+36-47-513-000/2807, 2605 és 2898-as
telefonszámokon.