
Szőlészeti és Borászati Tanszék
Borturisztikai szakember, sommelier
A sommelier olyan gasztronómiában jártas szakember, aki fel van vértezve a vendéglátó termék- technológiai ismeretekkel, jártas a világ italkínálatában, önállóan össze tud állítani ital- és ételsorokat, véleményét tudományos alapokra támaszkodva tudja kinyilvánítani, önállóan tud étel és ital menedzsment feladatköröket ellátni, ételkritikusként is megállja helyét. Nagyon fontos, hogy olyan gazdasági ismeretanyagra építkezik a kurzus során a résztvevő, aki globális ismeretekkel rendelkezik a vendéglátás-felszolgálás-ital- és ételismeret-táplálkozástan-kulináris világ tekintetében. El tudja majd látni önállóan a beszerzési feladatokat, meg tudja szervezni a munkát a vendéglátásban, rendezvényt szervez, ellátja a F&B menedzseri teendőket.
Képzés típusa
szakirányú továbbképzés
Finanszírozási forma
Önköltséges
Képzési forma
levelező
Költségtérítés összege
260.000 Ft/félév
Képzési idő
2 félév
Képzés nyelve
Magyar
A szakirányú továbbképzés megnevezése:
Borturisztikai szakember, sommelier szakirányú továbbképzési szak
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
Borturisztikai szakember, sommelier
angolul: wine-tourism expert, sommelier
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:
60 kredit
A szakirányú továbbképzés besorolása:
- Képzési terület szerinti besorolása:
gazdasági - A végzettségi szint besorolása:
ISCED 1997 szerint: 5A
ISCED-F 2013 szerint: 1015 (Travel, tourism and leisure)
Minimum főiskolai szintű végzettség vagy bármely tudományterületen szerzett BA/BSc szintű végzettség.
Turisztikai alapismeretek; regionális menedzsment.
Fehér, vörös és rosé borok; borhibák és borbetegségek.
Szak megnevezése: | BORTURISZTIKAI SZAKEMBER, SOMMELIER szakirányú továbbképzési szak | |||||||
Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése: | Borturisztikai szakember, sommelier | |||||||
Tagozat: | Levelező | |||||||
ALAPOZÓ ISMERETEK | ||||||||
A tanegység | Kredit | Követelmény | Féléves óraszám | Típus | Ajánlott félév | Előfeltétel | ||
kódja | neve | előadás | gyakorlat | |||||
A turizmus rendszere és gazdaságtana | 5 | kollokvium | 10 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Turisztikai termékfejlesztés | 5 | gyakorlati jegy | 10 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Kommunikáció | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 1. | — | |
13 | ||||||||
SZAKMAI TÖRZSANYAG ÉS SPECIÁLIS ISMERETEK | ||||||||
A tanegység | Kredit | Követelmény | Féléves óraszám | Típus | Ajánlott félév | Előfeltétel | ||
kódja | neve | előadás | gyakorlat | |||||
Borászati marketing, borpiaci ismeretek,borfogyasztási szokások | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 2. | – | |
A szőlőtermesztés és borászat története, termőhelyismeret | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 1. | — | |
Gasztronómia és italismeret | 5 | kollokvium | 10 | 10 | kötelező | 1. | — | |
F&B menedzsment | 5 | gyakorlati jegy | 10 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Kulináris geográfia, Európa és Magyarország borvidékei | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 1. | — | |
Borkészítési eljárások | 4 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 2. | — | |
Térségünk kulturális és természeti örökségei | 3 | gyakorlati jegy | 10 | 0 | kötelező | 1. | – | |
Bor- és sommelier alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 1. | – | |
Kóstolástechnika | 5 | gyakorlati jegy | 0 | 20 | kötelező | 2. | – | |
Borgasztronómiai rendezvényszervezés | 5 | gyakorlati jegy | 0 | 20 | kötelező | 1. | – | |
39 | ||||||||
VÁLASZTHATÓ ISMERETEK | ||||||||
Tokaji bor és gasztronómiai alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 2. | – | |
3 | ||||||||
Szakdolgozat | 5 | szakdolgozatkészítés | 0 | 0 | kötelező | 2. | – | |
5 | ||||||||
A BORTURISZTIKAI SZAKEMBER, SOMMELIER szakirányú továbbképzésben összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit | ||||||||
A szakdolgozat kreditértéke 5 kredit. | ||||||||
A záróvizsga két részből áll: szakdolgozat védés + komplex kérdés | ||||||||
200 óra összesen |
Dr.Bene Zsuzsanna egyetemi docens
bene.zsuzsa@unithe.hu
További információ a
felveteli@unithe.hu e-mail címen,
vagy a
+36-47-513-000/2807, 2605 és 2898-as
telefonszámokon.