
Szőlészeti és Borászati Tanszék
Borturisztikai szakember, sommelier
A sommelier olyan gasztronómiában jártas szakember, aki fel van vértezve a vendéglátó termék- technológiai ismeretekkel, jártas a világ italkínálatában, önállóan össze tud állítani ital- és ételsorokat, véleményét tudományos alapokra támaszkodva tudja kinyilvánítani, önállóan tud étel és ital menedzsment feladatköröket ellátni, ételkritikusként is megállja helyét. Nagyon fontos, hogy olyan gazdasági ismeretanyagra építkezik a kurzus során a résztvevő, aki globális ismeretekkel rendelkezik a vendéglátás-felszolgálás-ital- és ételismeret-táplálkozástan-kulináris világ tekintetében. El tudja majd látni önállóan a beszerzési feladatokat, meg tudja szervezni a munkát a vendéglátásban, rendezvényt szervez, ellátja a F&B menedzseri teendőket.
Képzés típusa
szakirányú továbbképzés
Finanszírozási forma
Önköltséges
Képzési forma
levelező
Költségtérítés összege
260.000 Ft/félév
Képzési idő
2 félév
Képzés nyelve
Magyar
A szakirányú továbbképzés megnevezése:
Borturisztikai szakember, sommelier szakirányú továbbképzési szak
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
Borturisztikai szakember, sommelier
angolul: wine-tourism expert, sommelier
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:
60 kredit
A szakirányú továbbképzés besorolása:
- Képzési terület szerinti besorolása:
gazdasági - A végzettségi szint besorolása:
ISCED 1997 szerint: 5A
ISCED-F 2013 szerint: 1015 (Travel, tourism and leisure)
Minimum főiskolai szintű végzettség vagy bármely tudományterületen szerzett BA/BSc szintű végzettség.
Turisztikai alapismeretek; regionális menedzsment.
Fehér, vörös és rosé borok; borhibák és borbetegségek.
Borturisztikai szakember, sommelier szakirányú képzés mintatanterve, levelező tagozat 2023 | ||||||||
A tanegység | Kredit | Követelmény | Féléves óraszám | Típus | Ajánlott félév | Előfeltétel | ||
kódja | neve | előadás | gyakorlat | |||||
ALAPOZÓ ISMERETEK Teljesítendő minimális kredit: 13 | ||||||||
THE_00014_L_5_K | A turizmus rendszere és gazdaságtana | 5 | kollokvium | 10 | 10 | kötelező | 1. | — |
THE_00100_L_5_G | Turisztikai termékfejlesztés | 5 | gyakorlati jegy | 10 | 10 | kötelező | 1. | — |
THE_00059_L_3_G | Kommunikáció | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 1. | — |
SZAKMAI TÖRZSANYAG ÉS SPECIÁLIS ISMERETEK Teljesítendő minimális kredit: 39 | ||||||||
THE_00151_L_3_K | Borászati marketing, borpiaci ismeretek,borfogyasztási szokások | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 2. | – |
THE_00012_L_3_K | A szőlőtermesztés és borászat története, termőhelyismeret | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 1. | — |
THE_00042_L_5_K | Gasztronómia és italismeret | 5 | kollokvium | 10 | 10 | kötelező | 1. | — |
THE_00037_L_5_G | F&B menedzsment | 5 | gyakorlati jegy | 10 | 10 | kötelező | 1. | — |
THE_00062_L_3_K | Kulináris geográfia, Európa és Magyarország borvidékei | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 1. | — |
THE_00153_L_4_G | Borkészítési eljárások | 4 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 2. | — |
THE_00099_L_3_G | Térségünk kulturális és természeti örökségei | 3 | gyakorlati jegy | 10 | 0 | kötelező | 1. | – |
THE_00027_L_3_G | Bor- és sommelier alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 1. | – |
THE_00184_L_5_G | Kóstolástechnika | 5 | gyakorlati jegy | 0 | 20 | kötelező | 2. | – |
THE_00028_L_5_G | Borgasztronómiai rendezvényszervezés | 5 | gyakorlati jegy | 0 | 20 | kötelező | 1. | – |
SZAKMAI TÖRZSANYAG ÉS SPECIÁLIS ISMERETEK Teljesítendő minimális kredit: 3 | ||||||||
THE_00240_L_3_G | Tokaji bor és gasztronómiai alapismeretek | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 2. | – |
THE_00213_L_5_G | Szakdolgozat | 5 | szakdolgozatkészítés | 0 | 0 | kötelező | 2. | – |
Dr. Toma Kornélia
toma.kornelia@unithe.hu
További információ a
felveteli@unithe.hu e-mail címen,
vagy a
+36-47-513-000/2807, 2605 és 2898-as
telefonszámokon.