
Szőlészeti és Borászati Tanszék
Boranalitikai szaktanácsadó
A borászatok munkavégzési metódusában egyre nagyobb szerepet kap a must, bor kémiai összetételének naprakész ismerete, a folyamatosan változó borkomponensek megismerése és nyomonkövetése. Minden borászat igyekszik saját üzemi labor felállítására, amelyben a korszerű, gyors, kevés mintamennyiséget igénylő boranalitikai műszerekkel rövid idő alatt számos borösszetevőről információ nyerhető és ezen összefüggések tudatában a borkezelési műveletek jobban tervezhetővé válnak. Szükség van olyan szakemberek foglalkoztatására, akik tudják használni, üzemeltetni ezeket a boranalizáló készülékeket, a mért értékek összefüggéseit felismerik, megértik és hasznos tanácsokkal tudnak szolgálni a gyakorlati borászati műveletek elvégzéséhez.
Képzés típusa
szakirányú továbbképzés
Finanszírozási forma
Önköltséges
Képzési forma
levelező
Költségtérítés összege
200.000 Ft/félév
Képzési idő
2 félév
Képzés nyelve
Magyar
A szakirányú továbbképzés megnevezése:
Boranalitikai szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak
A szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése:
Boranalitikai szaktanácsadó
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:
60 kredit
A szakirányú továbbképzés besorolása:
Képzési terület szerinti besorolása:
agrár
Minimum főiskolai szintű végzettség vagy bármely tudományterületen szerzett BA/BSc szintű végzettség.
Élelmiszer- és borászati kémia, Élelmiszer- és borászati mikrobiológia, Borvizsgálati módszerek, Borkészítési eljárások, Minőségszabályozás a borászatban, Minőség- és eredetvédelem, Borok érzékszervi vizsgálata, Kommunikáció
műszeres analitika, élelmiszer szaktanácsadás, gyakorlat, portfolió
A szakmai ismeretek magában foglalja a NÉBIH Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumban elvégezendő kötelező 50 órás szakmai gyakorlat elvégzését (15 kredit), ahol a borok akkreditált érzékszervi bírálati módszerének elsajátításán túl a borok forgalomba hozatalához szükséges analitikai paraméterek mérési módszereit elsajátítja a hallgató, a műszerek, gépek használatán túl a kalibrálási teendőket is megtanulja rutinszerűen alkalmazni.
Portfólió: 5 kredit
A gyakorlaton megszerzett ismeretek alapján és önállóan kidolgozza egy kiválasztott termékleírásban szereplő borcsalád forgalmazásához szükséges teendőket a borkészítés sajátosságait, szabályait bemutatva, a készítés során szükséges analitikai és érzékszervi vizsgálatokat, bemutatja a nyomonkövetés lépéseit, majd a forgalombahozatalhoz szükséges teendőket.
Szak megnevezése: | BORANALITIKAI SZAKTANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak | |||||||
Tagozat: | Levelező | |||||||
ALAPOZÓ ISMERETEK | ||||||||
A tanegység | Kredit | Követelmény | Féléves óraszám | Típus | Ajánlott félév | Előfeltétel | ||
kódja | neve | előadás | gyakorlat | |||||
Élelmiszer- és borászati kémia, analitika | 5 | kollokvium | 10 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Élelmiszer és borászati mikrobiológia | 3 | kollokvium | 0 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Borvizsgálati módszerek | 5 | kollokvium | 10 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Minőségszabályozás a borászatban | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 1. | — | |
Borkészítési eljárások | 3 | kollokvium | 10 | 0 | kötelező | 1. | — | |
Borok érzékszervi vizsgálata | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Kommunikáció | 3 | gyakorlati jegy | 0 | 10 | kötelező | 1. | — | |
Minőség- és eredetvédelem | 5 | kollokvium | 20 | 0 | kötelező | 1. | — | |
30 | 60 | 50 | ||||||
SZAKMAI TÖRZSANYAG ÉS SPECIÁLIS ISMERETEK | ||||||||
A tanegység | Kredit | Követelmény | Féléves óraszám | Típus | Ajánlott félév | Előfeltétel | ||
kódja | neve | előadás | gyakorlat | |||||
Műszeres analitika | 5 | gyakorlati jegy | 10 | 10 | kötelező | 2. | – | |
Élelmiszer szaktanácsadás | 5 | gyakorlati jegy | 0 | 20 | kötelező | 2. | – | |
Laborgyakorlat NÉBIH Élelmiszerlánc-biztonsági Laboratóriumban | 15 | gyakorlati jegy | 0 | 50 | kötelező | 2. | – | |
Portfóliókészítés | 5 | portfóliókészítés | 0 | 0 | kötelező | 2. | – | |
30 | 10 | 80 | ||||||
A Boranalitikai szaktanácsadó szakirányú továbbképzésben összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit | ||||||||
A portfólió kreditértéke 5 kredit. | ||||||||
A záróvizsga két részből áll: portfólió védés + komplex kérdés | ||||||||
200 óra összesen |
Dr.Bene Zsuzsanna egyetemi docens
bene.zsuzsa@unithe.hu
További információ a
felveteli@unithe.hu e-mail címen,
vagy a
+36-47-513-000/2807, 2605 és 2898-as
telefonszámokon.
A képzési költségekre NÉBIH ajánlással történő jelentkezés esetén jelentős támogatásra lehet pályázni!