
Kihelyezett szőlész-borász órák Balla Gézánál
- Kategóriák Hírek, Lorántffy Intézet, nemzetközi kapcsolatok, oktatás, képzés, Szőlészeti és Borászati Tanszék, Téma, Tokaj-Hegyalja Egyetem
- Dátum 2023.03.06.
Dr Balla Géza borászatát, az Arad-hegyaljai Ménesi borvidéken fekvő 144 hektáros szőlőbirtokot látogatták meg hallgatóink és oktatóink március 6-7-én. Balla Géza előadásában bemutatta a borvidék történetét, a jellegzetes szőlőfajtákat, beszélt a szőlőtelepítésről, szőlőművelési technológiáról, borkészítésről. Kiemelt szerepet kapott előadásában az üzleti-, vállalkozási-, értékesítési- és marketingstratégia, annak szerepe a tervezésben, fejlesztésben, a cég eredményességében, a brand-építés fontossága, a termékfejlesztés, a borturizmus, mint turisztikai szolgáltatás, a piaci ismeretek fontossága. A gyakorlatorientált képzés ezúttal is a borászat bejárásával és a borkóstolással vált teljessé. Dr Balla Géza 2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője, adjunktusa 2023-tól a Tokaj-Hegyalja Egyetemen is tanítja a szőlész-borász hallgatókat egyetemi docensként.
A látogatás során megtudtuk, hogy a kiváló földrajzi fekvésű, talajadottságú szőlőbirtok mikroklímája a vörösboroknak kedvez. Legismertebb fehérboruk a Királyleányka, a Ménesi borvidéken őshonos Mustos Fehér, Furmint, de a kínálatban Chardonnay és Sauvignon Blanc is szerepel. Vörösborok közül méltán népszerű a Kadarka, a Kékfrankos és a Feketeleányka, kacérkodva a Cabernet franc világfajtával is. A pincészet büszkélkedhet a Kadarkából készülő, történelmileg is legendás vörös aszús borral is, mely jó években Kadarisszima néven jelenik meg a piacon szamorodni borkészítési eljárással igazi nemesédes borkülönlegességként. Dr. Balla Géza 2018-ban elnyerte a Magyar Bor Akadémia által gondozott “Év Bortermelője Magyarországon” címet.
További híreink

Közlemény
