
Mindent a Furmintról
- Kategóriák hazai kapcsolatok, Hírek, közélet, Lorántffy Intézet, nemzetközi kapcsolatok, Szőlészeti és Borászati Tanszék, Téma, Tokaj-Hegyalja Egyetem, tudományos konferencia
- Dátum 2023.02.24.
A Furmint Summit szervezői bebizonyították, hogy a méltán népszerű szőlőfajta alapos ismerőinek és művelőinek is lehet újdonságokkal – új információkkal és megközelítésekkel – szolgálni.
A rendezvénynek otthont adó mádi Aszúházban a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Mad Goat Holding Kft szervezett közösen konferenciát a Furmintról. A szakmai fórumon külföldi és környékbeli előadók osztották meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel.
Milyen benyomást kelt Ausztriában a Furmint? Milyen szerepet tölt be a gasztronómiában? Mit jelent a Furmint a Tokaji borvidéknek és milyen kitörési pontjai lehetnek? Ezen kérdésekre a válaszokat olyan neves előadóktól hallhattuk, mint Hannes Weninger (ügyvezető, Erbslöh Austria GmbH, Austria), Horváth Gábor, (a Gusteau Kulináris Élményműhely volt konyhafőnöke, jelenleg a SÉF ÉS A KERTÉSZ) vagy Pallagi Ferenc (újságíró, Tokaj-szakértő). A házigazda Kovács Károly (tulajdonos, Mad Wine Kft.) sokakat érdeklő témáról, a Furmint értékesítéséről beszélt. És előadás hangzott el „A Furmint és klónjai”, „Furmint az aszúkészítésben”, „Tokaj, Furmint, pezsgő”, vagy „Ehető borvidék” címmel.
A Furmint konferencia egyik legfőbb célja volt a szőlőfajtával kapcsolatos ismeretek bővítése. Más-más területek szakértői beszéltek a borpiaci megjelenésről vagy épp a gasztronómiai felhasználásról.
A konferenciára érkező szőlészek, borászok, kutatók régi kedves ismerősként köszöntötték egymást, de mellettük hallgatók, oktatók, gasztronómiai, turisztikai szakemberek is hasznos információkkal gazdagodtak a mádi Furmint konferencián.
Hír: Dr. Bene Zsuzsanna
Fotó: Kovács Dániel
Az esemény absztraktkötete itt olvasható:
További híreink

Közlemény
