
Zsuzsanna napi süteménykészítő verseny
- Kategóriák közélet, pályázatok, Téma, Tokaj-Hegyalja Egyetem
- Dátum 2023.02.03.
Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony példaértékű feleség, édesanya és híresen jó háziasszony volt. A Tokaj-Hegyalja Egyetem előtte tisztelegve süteménykészítő pályázatot hirdet.
A megmérettetésre gyakorlott háziasszonyok, valamint gyakorlattal nem rendelkező hobbi cukrászok, és a környékünkön élő süteménykedvelők jelentkezését várjuk.
A pályázatra elkészített finomságokkal emléket állítunk:
- az 1600-as évek étkezési szokásainak,
- Rákóczi György, és felesége által irányított uradalomban (az-az tágabb környezetünkben fellelhető), földrajzi adottságunkból fakadó változatos nyersanyagoknak,
- valamint a reneszánsz konyha újszerű megoldásainak.
A süteményekkel három kategóriában lehet nevezni:
- Korhű sütemények:
Itt törekedni kell arra, hogy az édes vagy sós sütemények elkészítéséhez a Lorántffy Zsuzsanna idejében is fellelhető alapanyagokat használják, lehetőség szerint minél nagyobb arányban, a máig megtalálható eredeti (korhű) receptek alapján. - „Valami régi, valami új”:
Ebben a kategóriában olyan édes, vagy sós süteményeket készítők jelentkezését várjuk, akikben új gondolatokat, és ötleteket ébresztettek a reneszánsz konyha briliáns megoldásai. Itt olyan süteményeket szeretnénk látni, melyekben ötvöződik a múlt és a mai jelen egy újszerű desszertben. (Ez jelenthet külső megjelenést, valami innovatív formát, adott esetben egy jól, modern formában “újragondolt” terméket.) - „Egyszerűen nagyszerű”: avagy takarékosan a nehézségek idején.
Ennek a kategóriának a megálmodásakor párhuzamot vonunk a múltban és jelenben, mivel Lorántffy Zsuzsanna korában is jelen voltak háborúk, (a törökök folyamatos betörése, vagy a 30 éves háború) csakúgy, mint ahogyan ma is (közvetett formában ugyan), de jelen van a háború. Ezért itt olyan süteményeket várunk, amelyek mindamellett, hogy finomak, visszafogottak és takarékosak a nyersanyag felhasználás tekintetében.

A pályaművek bemutatására 2023. február 18-án 9-11 óra között kerül sor.
A kész süteményeket február 18-án 8.30 és 9 óra között várjuk a THE Dísztermében leadni. (Sárospatak, Eötvös u. 7.)
A készítő neve helyett jeligét kérünk.
Az elkészített remekművek mellé zárt borítékban kérjük feltüntetni a készítő nevét, e-mail címét, lakhelyét, telefonos elérhetőségét valamint a választott jeligét és a sütemény pontos nevét.
A nevezés ingyenes.
A zsűri szakemberekből, és cukrászmesterekből áll, akik a versenykiírásnak való megfelelést, ízeket, és a termékek esztétikus megjelenését figyelembe véve végzik munkájukat.
Mindhárom kategóriában értékes nyeremények várják a legügyesebb, legötletesebb alkotókat.
Mindenkinél ott lapul a fiók alján egy rongyosra olvasott szakácskönyv, egy féltve őrzött, kézzel írt kincsestár.
Kérjük, vegyék elő a régi, már-már elfeledett recepteket, és osszák meg velünk! Ezeket elkészítve, vagy némi újragondolás után megvalósítva nevezzék be termékeiket!
Az Önök segítségével remélhetőleg hagyomány tudunk teremteni ezzel a vidám megmérettetéssel!
A verseny a ZsuzsannaFeszt rendezvénysorozat része.
Sárospatak, 2023. 02. 03.
Előző bejegyzés
Párbeszéd az óvodai nevelésről és az óvodapedagógus-kézpésről <br>Könyvbemutató Cigándon és Tarcalon
További híreink

Közlemény
