“Közös szakmai platformra van szükség” Interjú Dr. Némethy Sándorral

 

Fontos kongresszusra készül a Tokaj-Hegyalja Egyetem, amelyet november 13-án rendez.  A Tokaj Wine Congress lesz az intézmény első olyan nemzetközi platformja, mely a szőlész-borász szakma teljességére figyelemmel, az ökoszisztémák és ökoszisztéma szolgáltatások fenntartható hasznosítását helyezi a középpontba, hozzárendelve a turizmust, a bormarketinget és annak piaci kérdéseit. Egyetemünk oktatóját, Dr. Némethy Sándort a Svédországban, Olaszországban és Lengyelországban is kutató és tanító professzort, a kongresszus ötletadóját és egyik szervezőjét arról kérdeztük, hogy mitől lesz igazán hiánypótló az első TWC.

Talán nem mindenki tudja, hogy nem csak idehaza aktív szereplője az akadémiai életnek, fordulatos útvonalon érkezett Sárospatakra…

Jelenleg is docens vagyok a Göteborgi Egyetem Konzervációs Intézetében. Elsősorban biológusnak mondhatom magam, tanultam képzőművészetet, mezőgazdaságot és biológiát is a Pécsi Tanárképző Főiskolán, majd a szegedi egyetem biológus szakának elvégzése után toxikológus szakvizsgát is tettem. Ezután emigráltam Svédországba, ahol kiegészítő tanulmányok után tengergeológiából szereztem PhD-t 1995-ben, majd Newcastle-ben a molekuláris archeológia analitikai módszereinek fejlesztését kutattam. 2002-ben tértem vissza a svéd egyetemi életbe. Mindig természettudományi vonalon mozogtam, interdiszciplináris keretek közt. 2005-ben indítottuk el két kollégámmal Észak-Európa első bortudományi programját. Éveken keresztül hoztam Magyarországra (Tokajba is) tanulni a svéd hallgatóinkat, mind a rövid képzések, mind a BSc program keretein belül, melyet a dél-európai egyetemek is elismertek, így a mesterszakot már ott végezhették el. Most örülök, hogy itthon vagyok, de továbbra is dolgozom svéd, lengyel, cseh, spanyol, olasz (és több más európai és tengerentúli) felsőoktatási intézményekkel. Az általunk 2013-ban alapított tudományos társaság, az European Ecocycles Society (www.ecocycles.net) már több, mint 25 országban rendelkezik kapcsolatokkal.

– Ön szerint mitől lesz egy kongresszus izgalmas és tartalmas?

Olyan kérdésekre kell választ keresni, amelyek az emberiség “túlélését”  segítik. Ezen a kongresszuson erős nemzetközi kapcsolatrendszert tudunk gyümölcsöztetni. Ez a platform lehetővé teszi, hogy egyfajta belterjességből kilépve felrázzuk a szakma képviselőit, jó gyakorlatokat mutassunk be. A szőlő multifunkcionális növény: készülhet belőle számtalan termék (mazsola, lé, bor, párlatok, kozmetikumok, magolaj stb). Ezt az agrártudományi alapokon nyugvó szakterület-együttest számtalan technológia, hihetetlen kompetenciagazdagság jellemzi. Erre a multifunkcionális mezőgazdaságra szép toszkán példa a komplex termékszerkezet, a birkatartással kombinált sorközfüvesítés, a kapcsolható ágazatok hasznosítása, ami további termékeket jelent (hús, sajt, gyapjú), ökológiai gazdálkodással párosítva, átgondolt borturizmussal, értékes nem-formális oktatással, kulturális örökségek bemutatásával egy gazdag történelmi környezetben. Holisztikusan szeretnénk láttatni a bort, borkultúrát, a bor kulturális örökségét egy széleskörű nemzetközi platformon, mint a fenntartható körkörös gazdálkodás példaértékű jó gyakorlatát és egyedi turisztikai termékcsoportot.

A novemberi Tokaj Wine Congressre nemzetközileg elismert szakemberek érkeznek. Milyen szempontok szerint választották ki őket, és kiket emelne ki közülük?

A személyes kapcsolatok sokat segítettek, hogy értékes szakembereket hívhassunk meg a szakmából. Így Enrico Peterlunger professzort, szőlőgenetikust, szőlészt és friuli kultúrtörténészt az Udinei Egyetemről, Vittorino Novello professzort a Torinoi Egyetemről, aki Vinifera Euromaster MSc képzés igazgatója és a hegyvidéki szőlőtermesztés, szőlőökológia és fajtaszelekció elismert kutatója. Dél- Afrikából Florian Bauer bortechnológus professzor lesz a vendégünk, aki Geisenheimből érkezett Stellenboschba, és Melane Vivier, a szőlőtermesztés és szőlőgenetika neves szakértője. Aztán eljön Palermóból az Európai Talajtani Társaság elnöke, Carmelo Dazzi professzor, Giuseppe Lo Papa professzor, a talajtani térinformatika szakembere, Bartłomiej Walas professzor, aki Lengyelország turisztikai államtitkára volt, most a Sucha Beskidzkában található Turisztikai és Ökológiai Főiskola dékánja, vagy Svédországból Bosse Lagerqvist professzor, a kulturális örökség (ide értve a borkultúrát is) konzervációjának nemzetközileg elismert szaktekintélye. Katalóniából érkeznek Albert Mas, Joan Miquel Canals és Albert Bordons professzorok, a speciális borászati technikák nagy ismerői. Platformot szeretnénk teremteni, ezért döntöttünk konferencia helyett kongresszus rendezése mellett. A megnyert tudásanyagot pedig önálló kiadványban jelenítjük meg, melyet a Springer fog publikálni. A novemberi rendezvényen nemzetközi elektronikus tudományos kommunikációs platform jön létre, tokaji központtal. Mindez lehetőséget nyújt a fiatal kutatóknak és a hallgatóknak is a nemzetközi kapcsolatok építésére, szélesebb körű tapasztalatszerzésre, továbbá saját külföldi szakmai gyakorlataik biztosítására is.

Az idei kongresszus a fenntarthatóságot helyezi fókuszba. Itt vagyunk egy aszályos évjárat közepén. Miért érdemes akár a helyi, akár távolabb élő termelőknek, akár más szakmabelieknek eljönnie erre a kongresszusra, milyen válaszokra számíthatnak?

Magas amplitúdókkal kell szembenéznie a termelőknek aszály és csapadékok terén is. Vannak területek, ahol az aszály már régebb óta okoz problémákat, például Szicíliában vagy Prioratban, Katalóniában és Dél-Afrika északibb borvidékein. Sokat tanulhatunk, ha megnézzük, milyen művelésmódokat, módszertant alkalmaznak mások, akár az ültetvényben saját kis víztározókkal, melyeket a száraz időszakban tudnak használni csepegtető öntözésre. Az ökológiai növényvédelem (új, invazív fajok elleni védekezés), a jégkárok megelőzése és az ökoszisztémák védelme és restaurációja számtalan innovatív lehetőséget tartogatnak. Szeretnénk bemutatni, közelebb hozni a jó gyakorlatokat. Nem biztos ugyanis, hogy elég, ha csak egymás hátát lapogatjuk és hátradőlünk. Platformot szeretnénk teremteni a hatékony nemzetközi eszmecserére. Ehhez nagyon fontos az is, hogy megtanuljunk helyes kérdéseket feltenni.

A szekciókon túl milyen kiegészítő programelemekre számíthat az, aki részt vesz a kongresszuson?

Lesznek kihelyezett szekciók csodás borvidéki környezetben. A kerekasztalok kisebb csoportokban fognak zajlani Sárospatakon A Művelődés Házában, itt is ki lehet majd cserélni a gondolatokat, informálisabb keretek közt. Szeretnénk Magyarországon belül is erősíteni a szakmai összefogást.. Az utolsó napon lesz egy szakmai kirándulás, amolyan csapatépítés környékbeli programokkal, ez is remek alkalom a kapcsolatok elmélyítésére.

Várható, hogy folytatása is lesz a kongresszusnak?

Nagyon bízunk benne, hogy évente, de legalább kétévente visszatér, új és új, aktuális kérdéseket felvetve, és rájuk választ keresve.. Az egyetem erős építkezési fázisban van. A szőlészet- és borágazat rengeteget változott az elmúlt évtizedekben, amit az az oktatásnak is követnie kell. Ebbe szeretnénk mi hatékonyan bekapcsolódni a következő években, olyan szakemberek képzésével, akik elsajátítják a holisztikus szemléletet, és akik a nemzetközi munkapiacon is versenyképes tudást kapnak. Ennek megvalósításához mind szélesebb körű összefogás kell, a másik meghallgatásával és színvonalas vitákkal.

Regisztráljon a kongresszusra október 15-ig!

További információk és regisztrációs felület: Tokaj Wine Congress:  https://www.twcs.hu

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21775″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20888″]


[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21248″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21247″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21246″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20969″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20907″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20906″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20905″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20904″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20903″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20902″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20886″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20887″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20889″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20885″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21250″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20884″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20883″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20864″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20871″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20870″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20869″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20868″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20867″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20866″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20865″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20789″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20788″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20787″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20786″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21249″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21251″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21645″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21385″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21644″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21643″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21642″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21641″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21640″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21639″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21638″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21616″]

KAPCSOLAT

3950 Sárospatak, Eötvös út 7.

Tokaj-Hegyalja Egyetem Tanulmányi Központjának ügyfélfogadási ideje:
–  Hétfő:        9:30-12:00
–  Kedd:        13:30-15:30
–  Szerda:      9:30-12:00
–  Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
–  Péntek:      8:00-13:00

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21614″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21613″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21612″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21611″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21384″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21361″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21252″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21360″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21359″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21358″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21337″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21336″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21335″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21334″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21333″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21245″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20285″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21244″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21243″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21242″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21268″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”20317″]