Varga Laura

„A furminttal elég szoros a kapcsolatom”

Varga Laurával, a THE Szőlészeti és Borászati Tanszékének tanársegédjével beszélgettünk. Megtudhattuk, hogyan kötődik Hegyaljához, milyen szerepet tölt be az életében a furmint, miképp került a borász szakmába, milyen kutatást végez jelenleg és miért különleges számára a tanítás egyetemünkön.

Hogyan indult a kapcsolatod a szőlővel?
Szüleim borászattal foglalkoznak az Olaszliszkán található Hermann Emerencia Családi Pincészetben, így elég korán kapcsolatba kerültem a szőlővel, majd később a borkészítéssel. Egészen kiskorom óta jártam a szőlőbe, és már gyerekként ott voltam minden szüreten. Anyukámnak palackozóüzeme és laboratóriuma van, mindig volt nálunk termelő, akinek a borát édesanyám épp vizsgálta vagy palackozta.

Szerettem a barátságos légkört és látni, hogy mennyire támogatják egymást a borászok. Már általános iskola 5. osztályában eldöntöttem, hogy én is borász leszek. Az akkori kémiaórák varázsa és a rengeteg kísérlet, amiket otthon a laborunkban újra meg tudtam csinálni, csak tovább erősítette ezt az elhivatottságom. Gimnáziumot már célzottan választottam, tudtam, hogy biológia-kémia szakon szeretnék tanulni. Mikor megtanultam, hogy a szőlőfürtből hogyan lesz alkoholos ital, milyen összetett folyamat és mennyi munka van benne, akkor még jobban beleszerettem a borászatba. A szüleim, habár borokkal foglalkoznak, egyáltalán nem tereltek ebbe az irányba, de édesanyám mindig támogatott benne. Ahogy a gimnáziumi kémiatanárom is, aki mindig segített átlendülni a nehézségeken.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szőlész-borász mérnöki alapszakán 2017-ben diplomáztam, okleveles kertészmérnök mesterdiplomámat pedig 2019-ben szereztem. Ezek után jelentkeztem a MATE Kertészettudományi doktori iskolájába PhD-hallgatónak, ahová felvételt is nyertem. A kutatásom témája a furmint fürtszerkezetének és rothadási hajlamának a vizsgálata.

Vannak terveid a családi borászattal?
Kiváltságos helyzetben vagyok, hiszen szinte a szőlészet és borászat összes részterületébe beleláthatok. A laborunkban és a palackozóüzemünkben más borászatok számára nyújtunk szolgáltatást, és mindezek mellett a saját boraink elkészítését is fontosnak tartjuk. Jelenleg PhD-hallgató vagyok a MATE-n, továbbá tanársegédként dolgozom a Tokaj-Hegyalja Egyetemen, illetve kutatóként a Tokaji (Tarcali) Kutatóintézetben. Mindezek mellett is aktívan tevékenykedem a saját kis borászatunkban, és kiveszem a részem a borkészítés folyamatának minden eleméből. 2019-ben elkészült az első önálló borom, a kedvenc fajtámból, ami nem más, mint a furmint.  Borkóstolásra berendezett pincékben szívesen tartok kóstolókat, borvacsorákat.

Tudnál egy picit mesélni a 2019-ben elkészült saját borodról?

2019-es száraz bor. 100% furmint alapanyagból készült, reduktív eljárással. Spontán erjedt. Könnyen fogyasztható, harmonikus száraz bor. Illatjegyeiben ásványos, furmintra jellemző jegyek fedezhetők fel. Kóstolás után az ananász, citrus és déli gyümölcsök jegyei jelennek meg előttünk hosszú savszerkezettel. A marketing részét egy nagyon kedves chef barátommal dolgoztuk ki. Külső megjelenésében igyekeztük a mai, fiatalos trendet követni, ugyanakkor szerettük volna megtartani a pincészetünkre jellemző letisztult stílust. Ez az első olyan termék a palettánkon, ami már az én nevemhez köthető. Fantázianevét az Ételművész című film ihlette.

A furminttal elég szoros a kapcsolatom, alapszakos szakdolgozatomban is szerepel, illetve a mesterszakos diplomamunkámat is erről a szőlőfajtáról írtam. Nem véletlen, hogy a PhD kutatási témámban is nagy szerepet kapott.

Hogyan kerültél a THE-re, ha a PhD-d közben máshol csinálod?

2021-ben rengeteg időt töltöttem itthon a vírus miatt. Hivatalosan még Budapesten éltem, de időm nagy részében Sárospatakon maradtam. Felmerült a kérdés, hogy mi lenne, ha hazaköltöznék, ahogy terveztem. Nehéz volt döntést hozni. Majd kaptam egy megkeresést a Kutatóintézet borász-kutató pozíciójára. Tudtam, hogy ez olyan lehetőség, amit nem hagyhatok ki, így el is dőlt. Mivel a Tokaj-Hegyalja Egyetem együttműködik a Kutatóintézettel és kutatóival, így én is munkatárs lettem a THE-n.

Milyen tárgyakat tanítasz az egyetemen?
Jelenleg egyetemi tanársegéd pozícióban vagyok. Az elmúlt félévben a Szőlőtermesztés biológia alapjai tantárgyban segédkeztem. Nagyon szerettem ebben a tárgyban részt venni, hiszen szorosan kapcsolódik a kutatási témám kiindulópontjához, így sajátos átéléssel tudtam átadni az anyagot is. A mostani félévben a Must-borászati kémia és analitika című tantárgy keretében tartok órákat. Ennek a lehetőségnek is nagyon örültem, hiszen a kémia mindig fontos része volt az érdeklődésemnek.
A PhD-cím megszerzése önmagában motiváló dolog, de a tanítás plusz inspirációt ad ahhoz, hogy minél hamarabb megszerezzem a tudományos fokozatom.

A tantermi órákon kívül üzemi gyakorlatokon és szakdolgozat-konzultációkon is részt veszek. Erre kifejezetten büszke vagyok, hiszen az egyik hallgató — aki az első végzett évfolyamban volt — az én konzultáltam. Minden percét élvezem, ugyanis nemrég még én is ezeket az órákat hallgattam. Nagyszerű érzés, hogy egyszerre minden oldalról megtapasztalhatom a borászképzést; mint hallgató, tanár(segéd) és kutató.

Mit szeretsz a Tokaj-Hegyalja Egyetem oktatásában a legjobban?

Kicsit közhelyesen azt is mondhatnám, hogy mindent, de ez tényleg így van. Szeretem, hogy az egyetem teljesen más szemszögből közelíti meg az oktatást, mint amivel eddig találkoztam. Szeretem, hogy hallgatóközpontú, gyakorlatorientált, ami ennél a szakmánál létfontosságú. Szeretem a családias környezetet, ahogyan a kollégák egymáshoz viszonyulnak és kapcsolatban állnak egymással. Számtalan lehetőséget biztosít mind a hallgatók, mind az oktatók számára. Amit nem csak szeretek, de nagyon hálás vagyok érte, az a bizalom, amit megszavaztak az olyan fiatal oktatóknak is, mint én.

 

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21775″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20888″]


[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21248″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21247″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21246″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20969″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20907″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20906″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20905″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20904″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20903″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20902″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20886″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20887″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20889″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20885″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21250″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20884″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20883″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20864″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20871″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20870″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20869″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20868″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20867″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20866″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20865″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20789″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20788″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20787″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20786″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21249″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21251″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21645″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21385″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21644″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21643″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21642″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21641″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21640″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21639″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21638″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21616″]

KAPCSOLAT

3950 Sárospatak, Eötvös út 7.

Tokaj-Hegyalja Egyetem Tanulmányi Központjának ügyfélfogadási ideje:
–  Hétfő:        9:30-12:00
–  Kedd:        13:30-15:30
–  Szerda:      9:30-12:00
–  Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
–  Péntek:      8:00-13:00

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21614″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21613″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21612″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21611″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21384″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21361″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21252″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21360″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21359″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21358″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21337″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21336″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21335″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21334″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”21333″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21245″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”20285″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21244″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21243″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21242″]

[abcf-staff-list-i id=”20260″ staff-id=”21268″]

[abcf-staff-list-i id=”20316″ staff-id=”20317″]