
Dr. Dankó László szereplése az Agrárminisztérium szakmai programsorozatán
Szakmai tanácskozást rendeztek „A koronavírus hatásai a helyi terméket termelők értékesítési lehetőségeire” címmel az Agrárminisztérium szakmai programsorozata keretében december 11-én a tolcsvai Szirmay-Waldbott kastélyban.
Egyetemünket a rendezvényen Dr. Dankó László, a Turizmus és Vendéglátás Tanszék vezetője képviselte. Előadásában külföldi szakirodalmi példákat, a térségi helyitermék-adatbázis építését, szolgáltatói kezdeményezéseket mutatott be, valamint az élelmiszerturizmus tucatnyi fejlesztési lehetőségére tett ajánlásokat a Tokaj-Zemplén desztináció érintettjei számára.
Definíciója szerint az élelmiszerturizmus olyan tevékenységekből áll, amelyek tapasztalatokat, s ezen keresztül élményeket nyújtanak az erre fogékony látogatók, turisták számára. Előadásában beszámolt desztinációnk étel- és italkínálatáról, fogyasztási szokásairól, kultúrájáról és a hagyományok megbecsüléséről. Ezáltal a gasztronómiai hagyományok a regionális identitás és a kulturális örökség megismerésének alappillérévé válnak, emlékezetes étkezési és italfogyasztási élmények megélési lehetőségét kínálják.
Kifejtette, hogy a pandémia okán változó utazási trendek és motivációk a vidéki célpontok felértékelődését vetítik előre, s a multikulturális borvidék, Zemplén sokrétű adottságaira, értékkincseire alapozva az egyetemen ezért is foglalkozik az élelmiszerturizmus fejlesztésének kutatásával, népszerűsítésével.

